Apr 6, 2012

Kilpailukielto - what a b****

Mainosalalla kuohuu. Tässä esityksessä pääesiintyjiä ovat eräs tunnettu mainostoimisto ja sen entinen toimitusjohtaja. En ole käynyt esitystä katsomassa enkä sinällään tiedä sen sisällöstä yhtään mitään muuta kuin mitä lehdestä olen lukenut. 

Tämä juttu kuitenkin syntyi sen inspiroimana, koska shown teemana on kilpailukielto. Kilpailukielto on nimittäin todellinen b****. Sen perusteille ei ole kovinkaan selviä rajoja ja määritteitä ja käytännössä katsoen kilpailukiellon asettaminen on ihan yhtä riskaabelia kuin kevät jäillä käveleminen. Etukäteen saattaa näyttää siltä, että tie on aivan selvä, mutta humps, yhtäkkiä roikutkin jään reunalla pelastusta rukoillen.

Haluan korostaa, että en ole juristi. Mitä kirjoitan perustuu puhtaasti omaan kokemukseen ja urani aikana opittuun. Veikkaan, että juristit ovat kuitenkin kanssani samoilla linjoilla, koska pääasiassa heiltä minä olen tähän aiheeseen liittyvät oppini vuosien varrella saanut. 

Tässä yhteenvetoni kinkkisestä aiheesta nimeltä kilpailukielto:

1. Kilpailukielto on tosiasiassa useimmiten mafiatyyppinen "ennalta ehkäisevä varoitusviesti"

Monen työsopimuksessa se nykyään on, mutta harvemmin se on oikeasti juridisesti pätevästä syystä soppariin kirjattu. Työnantajat tuntuvat ajattelevan, että laitetaan se ihan varmuuden vuoksi, ainakin varoitukseksi. Haittapuolena on kuitenkin se, että virheellinen kilpailukielto sopimuksessa saattaa päätyä mitätöimään koko sopimuksen. Sen jälkeen millään pykälällä ei ole enää merkitystä. Siinä sopassa työnantaja voi menettää merkittävästi enemmän. Kuten salassapito työsuhteen päättymisen jälkeen tai immateriaalioikeudet tai rekrytointikielto.. 

2. Työsopimuslaki määrää todella monipuolisesti työsuhteeseen liittyvistä velvoitteista. Myös kilpailukiellosta työsuhteen aikana.

Työsopimuksessa ei siten tarvitse määrittää samoista asioista uudelleen. Varovainen kannattaa olla erityisesti, jos meinaa poiketa lain määritteistä. Sopimuksella ei koskaan voida sopia asioista työntekijän oikeuksia heikentävällä tavalla. Työsopimuslaki on voimassa työsuhteen ajan. Jos työnantajana haluaa sitoa työntekijää jollain tavalla työsuhteen päättymisen jälkeen, niistä asioista täytyy toki sopimuksessa sopia. Mutta kannattaa pitää mielessään, että AJTS (aika jälkeen työsuhteen) on alue, jota työnantajan oikeudet heikosti kattavat.

3. Työnantaja ei voi estää työntekijää harjoittamasta omaa ammattiaan

Kilpailukiellon tekee hankalaksi juuri se, että meillä on oikeus harjoittaa omaa ammattiamme. Sen estämiseen työnantajalla ei ole oikeuksia. Jos olen kampaaja, työnantajani ei voi estää minua menemästä töihin johonkin toiseen kampaamoon. Kilpailukiellolla voitaisiin teoriassa estää minua harjoittamasta kampaajan ammattiani joissain tietyissä kampaamoissa enintään 6 kuukauden ajan työsuhteeni päätyttyä. Jos nämä kampaamot olisivat perustellusti juuri oman työnantajani kampaamon kanssa kilpailevia. Ja erityisesti, jos minulla olisi jotain sellaista sellaista ammattiini liittyvää osaamista ja tietoa, jota olen saanut työnantajani leivissä ja jota muilla ei ole, eivätkä muut voi sitä tietoa muualta saada. Monimutkaista, eikö olekin?

4. Vaikka työsopimuspohja olisi juristin tekemä, ei se silti tee kilpailukiellosta automaattisesti perusteltua kaikkien työntekijöiden kohdalla

Juristi on sen pykälän kirjoittanut siihen pohjaan malliksi. Työnantajan täytyy itse tietää missä tapauksissa pykälä saa sopimukseen jäädä ja missä tapauksessa se pitää sopimuksesta poistaa. 

5. Vaikka kilpailukiellosta olisi määrätty ihan pätevästi, työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia muusta työsuhteen päättymisen jälkeen

Aina kannattaa erota hyvissä väleissä, eikös juu? Avoimuus on valttia puolin toisin. Ellei ole oikeasti tekemässä jotain tuhmaa. Jos ei ole syytä, ei kannata jättää työnantajaa ihmettelemään minne on menossa ja mistä syystä. Suosittelen kertomaan avoimesti tulevasta tehtävästä ja häivyttämään mahdolliset epäilyt pois. Ei nimittäin ole kiva juttu saada kilpailukieltoon liittyvää syytettä niskaansa yksityishenkilönä. Ei ettäkö minulla olisi aiheesta kokemusta, mutta voin vain kuvitella. Nuo oikeusjutut eivät ole ihan halpoja ja veikkaan, että sillä työnantajalla on aina enemmän latinkia pärjätä oikeussalissa.

Lets make a deal.

6. Painavasta syystä sen kiellon voi sopimukseen kirjata ja toimeenpanna työsuhteen päätyttyä

Painavan syyn määrittäminen on kuitenkin aika hankalaa eikä kilpailukiellolla voi rajata työntekijää työskentelemässä missään yrityksessä. Koska kilpailukiellon toimeenpaneminen on työnantajan velvollisuus, tulee työnantajan kyetä myös todeksi näyttämään pramilla oleva kilpailutilanne. Mitä sellaista tietoa tai osaamista työntekijällä on, jota tuleva uusi työnantaja ei omaa tai voi saada jostain muualta? Onko kilpaileva tieto tai asia jo patentoitu? Sellaisissa tapauksissa kilpailukielto ei nimittäin välttämättä yksilön osalta päde.

8. Kilpailukiellon voi toimeenpanna vain työntekijän irtisanoutuessa

Se, että työsopimuksessa lukee kilpailukielto ei vielä riitä. Jos työnantaja irtisanoo työsuhteen työnantajasta johtuvista syistä kilpailukieltoa ei voi toimeenpanna. 

Ja mitä tekeistä tällä on hyvän työnantajamaineen kanssa? Et varmaan halua saattaa organisaatiotasi tähän juttuun inspiroineen yrityksen tavoin Helsingin Sanomiin. Se ei nimittäin tee kovin hyvää työnantajamaineelle. Työnantaja kun joutuu näissä asioissa aina pahaksi susihukaksi oli totuus mikä tahansa. 

Ja yksi vinkki vielä liittyen tähän inspiroineeseen juttuun. Tämäkin vinkki pohjautuu ihan puhtaasti tuohon lehtijuttuun. Ei siis välttämättä todelliseen tilanteeseen. Jutussa mainittiin, ettei henkilöllä olisi ollut kilpailukieltoa päällä, koska hänen kanssaan ei oltu tehty toimitusjohtajasopimusta. Hänen kanssaan oli kuitenkin tehty aiempaan tehtävään liittyen johtajasopimus, jota ei oltu korvattu toimitusjohtajasopimuksella. Muistakaahan, että vaikka tehtävät vaihtuu, voimassa oleva työsopimus määrittää sen millä ehdoilla työtä tehdään. Jos tuossa sopparissa kilpailukiellosta on perustellusti määritetty, on kilpailukielto todennäköisesti ihan perusteltu ja pätevä ja erityisesti voimassa ollut työsuhteen päättyessäkin. Jos siis määräaika ei ole mennyt vielä umpeen ja jos työnantaja on toimeenpannut kilpailukiellon määräajan puitteissa. Ja jos työntekijä on mennyt perustellusti kilpailevaan tehtävään kilpailevaan yritykseen.

Aika monta jos-sanaa. Kilpailukielto - what a b****. I rest my case.

1 comment:

  1. Hyvä kirjoitus Susanna! Ottaisitko seuraavaksi käsittelyyn sivutoimikiellon tai -luvan? Millä ehdoin työntekijä voi olla vaikkapa sivutoiminen yrittäjä ja mitä päätoimen työnantaja voi edellyttää sosiaalisen median näkyvyydestä sivutoimen/-toimien osalta?

    ReplyDelete