Apr 29, 2012

Valve breaks the code as a workplace

Print Screen from Valve's Book. Their copyright.
I'm reading through the perhaps leaked Handbook for New Employees by Valve. Whilst I'm reading it, I notice myself becoming excited and writing notes aside. Ideas start evolving in my brain connecting to cells on the left, right and beyond. How amazing and how what I'd want to accomplish too.

Valve, in their own words, is an organization that is totally boss-free (since 1996). They give all the power to the people. The power to hire the best, to decide in which projects one will spend their time on, the power to decide on the value of their peers (which effectively affects one's compensation) and so on. Whilst this type of freedom is definitely attractive, it suits only certain types of people. Those who are immensely smart, self steering and are able to see the scope of things. It won't work for people who need mentoring, guidance, who are title-hungry and who love bossing others around.



Few pointers from Valve Software culture:



Print Screen from Valve's Book. Their copyright.
  1. They talk about families of employees, not just employees.
  2. Valve is all about self steering, in good and potentially bad.
  3. Nobody is hired for a role. They are hired to put their best foot forward where ever it makes most sense and brings most value.
  4. Compensation becomes adjusted over time based on internal peer driven valuation. 
  5. There is no career ladder as there is no ladder whatsoever.
  6. Hiring is the most important thing at Valve. They believe missing out on a great recruitment will be the most expensive mistake they can make.
  7. They prefer T-shaped people (highly skilled at a broad range of important things, but among the best in their field within a narrow discipline)
  8. It seems like a group of independent artists working together towards the same goal.

Whilst Valve's culture is beautiful in most of it's aspects, it's not a culture suitable for just anyone to copy. If you read the handbook to the end, you'll find them to agree with it. But there are certainly many elements to copypaste or to inspire to take steps suitable for your organization. In my case, I'm thrilled and heavily inspired to fit some aspects into mine.

For Finnish readers; there is a conversation on this topic on Linked In Talent Pool Finland -group.

Be inspired!

Susanna


Apr 14, 2012

Haluttu työnantaja? What's the big deal?

Sain kutsun matkailualan yrittäjille järjestettyyn OIVA-seminaariin puhumaan siitä mitä merkitystä hyvällä työnantajamaineella on ja miten sellainen luodaan.Halutun työnantajan maine kehittyy, kun työnantajalupaus lunastetaan arjessa. Ihan yhden yön juttu se ei ole, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Houkuttelevat työnantajat tekevät parempaa bisnestä. Great Place to Work Instituutin mukaan vuoden 2012 Parhaat Työpaikat  -listan organisaatiot kasvoivat liikevaihdolla mitattuna keskimäärin 14% viimeksi päättyneellä tilikaudella. Menestyvät yritykset kykenevät houkuttelemaan alan parhaimmat tekijät. Menestyvillä organisaatioilla on yleensä riittävät resurssit sitouttaakseen nämä parhaat tekijät heitä kiinnostavin ja motivoivin kannustimin ja mahdollisuuksin. Sitoutuminen (engagement) on tahtotila, jossa molemmat tahtovat toimia toisen parhaaksi. Sitähän kihlauskin tarkoittaa.Sitoutuessaan työhönsä työntekijä hoitaa tehtävänsä tutkitusti laadukkaammin. Hän palvelee asiakkaita paremmin, asiakkaat ovat tyytyväisempiä, ostavat enemmän ja suosittelevat vielä muillekin. Siinä kiteytetysti what the big deal is. Haluttu tyonantaja - The How's and Wow's

Apr 6, 2012

Kilpailukielto - what a b****

Mainosalalla kuohuu. Tässä esityksessä pääesiintyjiä ovat eräs tunnettu mainostoimisto ja sen entinen toimitusjohtaja. En ole käynyt esitystä katsomassa enkä sinällään tiedä sen sisällöstä yhtään mitään muuta kuin mitä lehdestä olen lukenut. 

Tämä juttu kuitenkin syntyi sen inspiroimana, koska shown teemana on kilpailukielto. Kilpailukielto on nimittäin todellinen b****. Sen perusteille ei ole kovinkaan selviä rajoja ja määritteitä ja käytännössä katsoen kilpailukiellon asettaminen on ihan yhtä riskaabelia kuin kevät jäillä käveleminen. Etukäteen saattaa näyttää siltä, että tie on aivan selvä, mutta humps, yhtäkkiä roikutkin jään reunalla pelastusta rukoillen.

Haluan korostaa, että en ole juristi. Mitä kirjoitan perustuu puhtaasti omaan kokemukseen ja urani aikana opittuun. Veikkaan, että juristit ovat kuitenkin kanssani samoilla linjoilla, koska pääasiassa heiltä minä olen tähän aiheeseen liittyvät oppini vuosien varrella saanut. 

Tässä yhteenvetoni kinkkisestä aiheesta nimeltä kilpailukielto:

1. Kilpailukielto on tosiasiassa useimmiten mafiatyyppinen "ennalta ehkäisevä varoitusviesti"

Monen työsopimuksessa se nykyään on, mutta harvemmin se on oikeasti juridisesti pätevästä syystä soppariin kirjattu. Työnantajat tuntuvat ajattelevan, että laitetaan se ihan varmuuden vuoksi, ainakin varoitukseksi. Haittapuolena on kuitenkin se, että virheellinen kilpailukielto sopimuksessa saattaa päätyä mitätöimään koko sopimuksen. Sen jälkeen millään pykälällä ei ole enää merkitystä. Siinä sopassa työnantaja voi menettää merkittävästi enemmän. Kuten salassapito työsuhteen päättymisen jälkeen tai immateriaalioikeudet tai rekrytointikielto.. 

2. Työsopimuslaki määrää todella monipuolisesti työsuhteeseen liittyvistä velvoitteista. Myös kilpailukiellosta työsuhteen aikana.

Työsopimuksessa ei siten tarvitse määrittää samoista asioista uudelleen. Varovainen kannattaa olla erityisesti, jos meinaa poiketa lain määritteistä. Sopimuksella ei koskaan voida sopia asioista työntekijän oikeuksia heikentävällä tavalla. Työsopimuslaki on voimassa työsuhteen ajan. Jos työnantajana haluaa sitoa työntekijää jollain tavalla työsuhteen päättymisen jälkeen, niistä asioista täytyy toki sopimuksessa sopia. Mutta kannattaa pitää mielessään, että AJTS (aika jälkeen työsuhteen) on alue, jota työnantajan oikeudet heikosti kattavat.

3. Työnantaja ei voi estää työntekijää harjoittamasta omaa ammattiaan

Kilpailukiellon tekee hankalaksi juuri se, että meillä on oikeus harjoittaa omaa ammattiamme. Sen estämiseen työnantajalla ei ole oikeuksia. Jos olen kampaaja, työnantajani ei voi estää minua menemästä töihin johonkin toiseen kampaamoon. Kilpailukiellolla voitaisiin teoriassa estää minua harjoittamasta kampaajan ammattiani joissain tietyissä kampaamoissa enintään 6 kuukauden ajan työsuhteeni päätyttyä. Jos nämä kampaamot olisivat perustellusti juuri oman työnantajani kampaamon kanssa kilpailevia. Ja erityisesti, jos minulla olisi jotain sellaista sellaista ammattiini liittyvää osaamista ja tietoa, jota olen saanut työnantajani leivissä ja jota muilla ei ole, eivätkä muut voi sitä tietoa muualta saada. Monimutkaista, eikö olekin?

4. Vaikka työsopimuspohja olisi juristin tekemä, ei se silti tee kilpailukiellosta automaattisesti perusteltua kaikkien työntekijöiden kohdalla

Juristi on sen pykälän kirjoittanut siihen pohjaan malliksi. Työnantajan täytyy itse tietää missä tapauksissa pykälä saa sopimukseen jäädä ja missä tapauksessa se pitää sopimuksesta poistaa. 

5. Vaikka kilpailukiellosta olisi määrätty ihan pätevästi, työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia muusta työsuhteen päättymisen jälkeen

Aina kannattaa erota hyvissä väleissä, eikös juu? Avoimuus on valttia puolin toisin. Ellei ole oikeasti tekemässä jotain tuhmaa. Jos ei ole syytä, ei kannata jättää työnantajaa ihmettelemään minne on menossa ja mistä syystä. Suosittelen kertomaan avoimesti tulevasta tehtävästä ja häivyttämään mahdolliset epäilyt pois. Ei nimittäin ole kiva juttu saada kilpailukieltoon liittyvää syytettä niskaansa yksityishenkilönä. Ei ettäkö minulla olisi aiheesta kokemusta, mutta voin vain kuvitella. Nuo oikeusjutut eivät ole ihan halpoja ja veikkaan, että sillä työnantajalla on aina enemmän latinkia pärjätä oikeussalissa.

Lets make a deal.

6. Painavasta syystä sen kiellon voi sopimukseen kirjata ja toimeenpanna työsuhteen päätyttyä

Painavan syyn määrittäminen on kuitenkin aika hankalaa eikä kilpailukiellolla voi rajata työntekijää työskentelemässä missään yrityksessä. Koska kilpailukiellon toimeenpaneminen on työnantajan velvollisuus, tulee työnantajan kyetä myös todeksi näyttämään pramilla oleva kilpailutilanne. Mitä sellaista tietoa tai osaamista työntekijällä on, jota tuleva uusi työnantaja ei omaa tai voi saada jostain muualta? Onko kilpaileva tieto tai asia jo patentoitu? Sellaisissa tapauksissa kilpailukielto ei nimittäin välttämättä yksilön osalta päde.

8. Kilpailukiellon voi toimeenpanna vain työntekijän irtisanoutuessa

Se, että työsopimuksessa lukee kilpailukielto ei vielä riitä. Jos työnantaja irtisanoo työsuhteen työnantajasta johtuvista syistä kilpailukieltoa ei voi toimeenpanna. 

Ja mitä tekeistä tällä on hyvän työnantajamaineen kanssa? Et varmaan halua saattaa organisaatiotasi tähän juttuun inspiroineen yrityksen tavoin Helsingin Sanomiin. Se ei nimittäin tee kovin hyvää työnantajamaineelle. Työnantaja kun joutuu näissä asioissa aina pahaksi susihukaksi oli totuus mikä tahansa. 

Ja yksi vinkki vielä liittyen tähän inspiroineeseen juttuun. Tämäkin vinkki pohjautuu ihan puhtaasti tuohon lehtijuttuun. Ei siis välttämättä todelliseen tilanteeseen. Jutussa mainittiin, ettei henkilöllä olisi ollut kilpailukieltoa päällä, koska hänen kanssaan ei oltu tehty toimitusjohtajasopimusta. Hänen kanssaan oli kuitenkin tehty aiempaan tehtävään liittyen johtajasopimus, jota ei oltu korvattu toimitusjohtajasopimuksella. Muistakaahan, että vaikka tehtävät vaihtuu, voimassa oleva työsopimus määrittää sen millä ehdoilla työtä tehdään. Jos tuossa sopparissa kilpailukiellosta on perustellusti määritetty, on kilpailukielto todennäköisesti ihan perusteltu ja pätevä ja erityisesti voimassa ollut työsuhteen päättyessäkin. Jos siis määräaika ei ole mennyt vielä umpeen ja jos työnantaja on toimeenpannut kilpailukiellon määräajan puitteissa. Ja jos työntekijä on mennyt perustellusti kilpailevaan tehtävään kilpailevaan yritykseen.

Aika monta jos-sanaa. Kilpailukielto - what a b****. I rest my case.

Apr 3, 2012

Kuva lähti käsistä


Olen some-geek. Suomeksi sanottuna rakastan sosiaalista mediaa, kaikkia mielenkiintoisia ja koukuttavia alustoja ja mahdollisuuksia verkostoitua maailman kanssa antaen ja saaden tietoa. Tietoa kaikesta mielenkiintoisesta, opettavaisesta, kauniista, älykkäistä, teknisistä, ihmisiin liittyvistä asioista ja aiheista.

Sosiaalisen median pauloihin joutuminen on hemmetin raskasta! Sosiaalinen media on kuin musta aukko, jonka suuruudesta ja laajuudesta ei kenelläkään ole oikeasti mitään tietoa. Se on kuin excel, jonka mahdollisuudet multiploituvat sitä mukaa, kun opit käytämään sitä paremmin.

Sosiaalisen median kanssa et ole koskaan sujut, koska koko ajan joku muuttuu, vaihtuu, päivittyy ja poistuu. Aamulla herätessässi maailmassa on taas uusi sosiaalisen median kanava, joka onkin "suurempi kuin Facebook" tai "nopeammin kasvava kuin Google +". Hulluksihan tässä touhussa tulee!

Mieleni tekisi pinnata. Siis tästä koko hommasta. Hetkeksi. Ja joskus teenkin niin. Koska ei se sosiaalinen media sieltä mihinkään katoa vaikka välillä hieman perspektiiviä asiaan ottaakin.

Kuvakuvakuvakuva, kuva ois kiva

Tämän kanavien valtameri kuljettaa mukanaan sellaista määrää tietoa, että päähän koskee piste com. Vaikka haluaisin, en millään ehdi lukemaan kaikkia niitä kiinnostavia artikkeleita, joita vastaani sosiaalisessa mediassa tulee. Bookmarkkaan niitä kuin hullu, mutten käytännössä ehdi niitä koskaan lukea. Siis kaikkia.

Tässä tietotulvassa kiinnitin huomiota vanhaan tuttuun, nimittäin kuvaan. Sosiaalisessa mediassa kuvat toimivat pääsääntöisesti paremmin kuin tuhat sanaa. Mitä enemmän kuvia ja vähemmän tekstiä sen todennäköisemmin katsoin koko artikkelin loppuun.

Asioiden ilmaisu kuvien avulla herättää paljon enemmän tuntemuksia kuin teksti. Kuvien katsominen vapauttaa useamman aistin, koska kuvaa katsomalla meillä jokaisella on mahdollisuus tulkita kuvaa täysin vapaasti. Ja koska me ihmiset ihan oikeasti teemme päätökset tunteiden pohjalta, bisnesmielessä on sangen älykästä käyttää kuvia tunteiden sytykkeinä.

Infographs eli infograafit

Tämä on screen shot infograafista
Sanomatta selvää, rakastuin infograafeihin. Visuaalisesti aistivalle, kuvia rakastavalle ja nopeasti tiedon nielevälle keskittymisvaikeuksista kärsivälle ihmiselle infograafi on varsinainen pelastus! En ole vielä nähnyt yhtään suomalaista infograafia, mutta ameriikan suunnasta niitä pukkaa Twitteriin jatkuvalla syötöllä.

Infograafissa kiteytetään paljon tietoa visuaalisesti nättiin pakettiin. Enemmän grafiikkaa, vähemmän tekstiä. Harjoittelen itse parhaillaan infograafien tekemistä, mutta hommassa piilee sellainen hankaluus, että harjoitustyö vie aika paljon aikaa. Kuvittaminen vaatii nimittäin graafista lahjakkuuta, jota minulla ei ole nimeksikään sekä paljon faktaa mieluiten lukuina ja arvoina.



No mikset Pinnaa?

Sinnittelin hetken pois Pinterestistä, koska minulla oli kiire enkä ehtinyt syventyä asiaan. Vieläkin yritän pysyä sen verran etäällä, etten koukutu. Imu oli kuitenkin kova ja siellä sitä nyt ollaan. Pinterest kasvaa hullun lailla ja pakkohan minun on tietää miten palvelu pelaa. Mutta ihan vaan tutustumassa toistaiseksi. En voinut vastustaa sen jälkeen enää, kun vastaan alkoi tulla juttuja siitä miten Pinnaamalla voidaan tukea rekrytointia ja työnantajakuvaa. Avainsanat, joilla huomioni kiinnittyy hetkessä. 

Pinterestin ideana on kerätä omalle seinälle sisältöä kuvien muodossa. Jos "mood boardsit" ovat tuttu käsitteenä, Pinterest tarkoittaa oikeastaan ihan samaa, mutta virtuaalisesti. Kerätään otsikon alle kuvia, jotka osoittavat meille ja muille mitä otsikko meille tarkoittaa. 

Kuvakaappaus www.pinterest.com
Kiinnostavaa onkin miettiä miten sisustussuunnittelusta tuttua käsitettä voi laajentaa havainnollistamaan muille mitä jokin tietty työhön liittyvä asia tarkoittaa kuvana. Avoimen tehtävän työpaikkailmoitus voi sisältää esimerkiksi kuvia toimistosta, työkavereista, pomosta,  työpisteestä, työpaikkailmoituksesta.. you name it, siis pin it. 


/susanna










P.S. Tämä teksti on julkaistu myös omassa blogissani. Sen sisällöstä tuli vahingossa työkenttään kuuluva, joten päätin julkaista sen myös tässä blogissa.