Tämän päivän (5.1.2011) Helsingin Sanomissa uutisoidaan Nokiasta Tietoon siirrettyjen työntekijöiden jääneen ilman bonusta. Työntekijät ovat pitäneet Nokialta saamaansa bonusta osana palkkaa. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan heidän tapauksessaan tulospalkkio ei ole osa palkkaa. Nähtäväksi jää tuleeko käräjäoikeuden päätös voimaan, sillä palkalla ja bonuksella on vissi ero.
Työsopimuslaki määrää, että työntekijän on saatavat työstään kohtuullinen vastike. Vastike itsessään voi olla rahaa, jotain rahanarvoista tai yhdistelmä näitä. Käytännössä palkalla tarkoitetaan sitä korvausta, jota työsopimuksen mukaisesti saamme ilmestyessämme työpaikalle. Se kuinka kauan työsuhteemme kestää, jos vain ilmestymme paikalle on tietenkin toinen asia.
Bonus on nimensä mukaisesti jotain extraa. Bonuksen saamisen tulisi edellyttää odotusten ylittämistä, eli sellaista työsuoriutumista, joka ylittää tehtävälle asetetut ja sovitut tavoitteet, ja tuo työnantajalle lisäarvoa. Ajatus siitä, että bonus voisi olla vakiintunut osa palkkaa sulauttaisi bonuksen palkka-nimikkeen sisälle ja tarkoittaisi oikeasti palkankorotusta. Edelleen työnantajalle lisäarvoa tuottavasta odotusten ylittämisestä olisi reilua saada bonusta.
Katsoo asiaa kumman osapuolen näkökulmasta tahansa, perustyötehtävistä työsopimuksessa sovitulla tavalla suoriutumisesta ei tule maksaa bonusta. Jos tehtävän tavoitteena on pilkkoa joka päivä 10 omenaa siivuiksi, kymmenen omenan pilkkomisesta ei tule maksaa sen enempää kuin palkaksi on määritetty. Jos vierustoveri pilkkoo samassa ajassa 20 omenaa on selvää, ettei hänen motivaationsa tuplamäärän pilkkomiseen riitä kovin kauan, jos kymmenellä omenalla ansaitsee yhtä paljon.
Bonuksen vakiinnuttaminen osaksi palkkaa on asia, jonka perään huutelevat ainoastaan ne, jotka haluavat päästä helpommalla. Tuskin kukaan kovasti ylimääräistä, yritykselle lisäarvoa tuottavaa työtä tekevä haluaa, että perusduuninsa hoitava vieruskaveri ansaitsee vähemmällä panoksella saman verran.
Bonus ei ole yhtä kuin palkka ja toivottavasti käräjäoikeuden päätös pitää, eikä Tieto/Nokian jutusta tule päätöntä ennakkotapausta.
No comments:
Post a Comment